Wijn, bier en Champagne

Wijn, bier en Champagne

Recensie

Professor Baetslé voorstellen is zo goed als onbegonnen werk. Laat het ons eenvoudig houden: hij is, als voormalig docent aan de Industriële Hogeschool CTL te Gent, één van dé referenties als het op brouwtechnologie aan komt. Ook na zijn emeritaat schreef hij verschillende boeken die gewijd zijn aan het brouwen, en ook het vakkundig serveren van bier. Hij heeft natuurlijk een punt: een goed gebrouwen bier moet ook in topconditie bij de consument geraken, anders heeft de brouwer voor niets gewerkt. In dit nieuwe boek gaat G.Baetslé op zoek naar de gelijkenissen en verschillen tussen drie populaire dranken: Wijn, bier en champagne.

Het gaat er hem vooral om de hobbyïsten ter wille te zijn: hoe bepaalde metingen verrichten en hoe bepaalde formules toepassen? Zware kost, dus, ware het niet dat prof. Baetslé zijn ware aard af en toe opduikt: het gaat regelmatig de iets luchtigere toer op. In twaalf hoofdstukken wordt een (zeer) technologische kijk gegeven: biochemie van de alcoholische gisting (deel II), Enzymen in de brouwerij en de oenologie (deel VII) om slechts twee voorbeelden te geven. Wie hier dus een boek met mooie verhaaltjes over brouwers verwacht, kan zich deze aankoop best uit het hoofd zetten. Maar al wie met bier te maken heeft, en die ten gronde wil uitzoeken wat er tijdens het productieproces allemaal gebeurt, mag dit boek niet missen! Een studieboek,een naslagwerk, dat is het geworden. Met tal van technische tekeningen en dito formuleringen. Voor wie het eens een beetje meer mag/moet zijn…

Boeken